we use cookies for navigation, we dont collect personal data without your action.
info@oramaellados.gr
Κεντρικά Γραφεία Κόμματος:
210 451 28 55
ΦΑΞ:
210 451 28 55
Ι. Δραγάτση 2-4 & Κολοκοτρώνη, Πειραιάς

Όραμα Ελλάδος

Forum Συζητήσεων του Πολιτικού Κόμματος

Topic-icon Γενική τοποθέτηση

 • Δημήτρης Θώδης
 • Δημήτρης Θώδης's Avatar Topic Author
 • Offline
More
6 years 6 months ago - 4 years 2 weeks ago #15 by Δημήτρης Θώδης
Δημήτρης Θώδης created the topic: Γενική τοποθέτηση
ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γενική Τοποθέτηση

Η ανάπτυξη μιας ενέργειας, ενός φορέα, ενός κράτους, έχει διαφορές ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και την χρήση αυτού. Άλλες ενέργειες έχουν στόχο το οικονομικό όφελος, άλλες τον έλεγχο κομβικών σημείων και τα κράτη το κοινωνικό όφελος.
Για κάθε κράτος θεμιτός σκοπός της ανάπτυξης είναι η ίση κατανομή των παροχών στο κοινωνικό σύνολο, πλαίσια δίκαιης και ισότιμης εκμετάλλευσης, ευθυγράμμιση όλων των παραγόντων, με τελικό προορισμό την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Η ευημερία των πολιτών είναι αυτό που δίνει σε κάθε κράτος δύναμη και προορισμό. Η κοινωνία είναι αυτήν που με σωστή χρήση των πλαισίων, με κανόνες, αναπτύσσεται και αναρριχάται σε υψηλά επίπεδα διαβίωσης και εξέλιξης. Το επίπεδο διαβίωσης είναι η πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται με νούμερα στο ΑΕΠ και όχι το αντίστροφο, διότι οι άνθρωποι ενεργούν και αποτυπώνουν το νούμερο.

Επίσης υπάρχει μία εμμονή για το ποιο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να ακολουθήσουμε, το δυτικό το ανατολικό το καπιταλιστικό κτλ. Φορεμένα όλα κάπου επιτυχημένα κάπου αποτυχημένα αφού οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας κάνουν την διαφορά. Στην Ελλάδα ένα μοντέλο ταιριάζει και αυτό είναι το Μεσογειακό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στην ανεξάρτητη ατομική ιδιωτική πρωτοβουλία. Επιχειρήσεις ανεξάρτητες από δεσμά μεγάλων κολοσσών, με ελευθερία κινήσεων, διαχείρισης και εξέλιξης. Με το Μεσογειακό μοντέλο δημιουργούνται κίνητρα απόδοσης και επίδοσης καθώς και καινοτομίες. Ειδικά το τελευταίο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Έλληνα αρκεί να απελευθερωθεί και να αναδειχθεί.

Ανάπτυξη ενός κράτους δεν υπάρχει με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, με ευημερία των αριθμών και αδιαφορία προς τις συνέπειες. Δεν έρχεται με παραχώρηση υποδομών που δημιουργούν μονοπωλιακούς κολοσσούς με το κέρδος να επιβαρύνει τους πολίτες και ο χαρακτήρας να περιορίζει την ελεύθερη επένδυση. Δεν έρχεται με παρέμβαση ζυγαριάς αφαιρώντας από κάπου και προσθέτοντας αλλού. Δεν υπάρχει ευημερία σε ένα κράτος που ακυρώνει την ισονομία και εκβιάζει την αξιοπρέπεια. Δεν υφίσταται κράτος με τα παραπάνω γιατί κράτος είναι το σύνολο των πολιτών.

Ο ρόλος του κράτους δεν είναι επιχειρηματικού τύπου ο οποίος ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της ελεύθερης αγοράς. Είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί πλαίσια ασφαλείας στην ποιότητα, την παραπλάνηση, την εκμετάλλευση, την αισχροκέρδεια, την ενημέρωση, την δομική υποστήριξη.
Η ανάπτυξη δεν βασίζεται μόνο στην παραγωγή, αφού παραγωγή χωρίς κατανάλωση είναι άχρηστα προϊόντα και ζημιωμένες επιχειρήσεις.

Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία ξένες επενδύσεις δεν είναι οι μή εγχώριων συμφερόντων αλλά εκείνες που δεν είναι ανταγωνιστικές προς την εγχώρια αγορά.
Επαναπατρισμός κεφαλαίου δεν γίνεται με χαριστικές διατάξεις αλλά με κίνητρο επένδυσης σε αναπτυσσόμενη αγορά, που θα πλαισιώνεται από ασφάλεια, σαφήνεια, καθαρότητα, ομαλότητα, χωρίς υποχωρήσεις και περιχαράκωση κεκτημένων.
Χρειάζεται λογική προσέγγιση με ρεαλισμό, σταθερά βήματα, διαδρομή επί του χάρτη, προσήλωση στον στόχο.

Το κράτος πρέπει να αποπνέει το δίκαιο και όχι το μακρύ χέρι συνεταίρου. Πρέπει να ανακτήσει την ευθύνη της διαχείρισης και να καθορίσει την εξέλιξη. Πρέπει να απεγκλωβιστεί από το ξεπούλημα των υποδομών και των κομβικών σημείων και να τα αναγάγει σε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Το κράτος πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη της διαβίωσης των πολιτών και αυτήν να αποτυπωθεί στο ΑΕΠ. Χρειάζονται παρεμβάσεις και επιβάλλεται να γίνουν με κανόνες ομαλότητας, διαφάνειας, ξεκάθαρες δράσεις, αιτιολόγηση, ενημέρωση, χωρίς αιφνιδιασμούς και ανακρίβειες.

 • εκτίμηση κατάστασης
 • καταναλωτική δύναμη
 • ενίσχυση εξωστρέφειας
 • εξισορρόπηση ισοζυγίων
 • απορρόφηση παραγωγής
 • αυτονομία
 • αξιοποίηση πλεονεκτημάτων
 • κράτος και έλεγχοι
 • καταναλωτική παιδεία
 • προδιαγραφές
 • ορθή εκμετάλλευση φυσικών πόρων
 • αναβάθμιση περιφέρειας
 • υλοποίηση βασικών έργων
 • κέντρο έρευνας σχεδιασμού και ανάπτυξης
 • προσέλκυση ξένων επενδύσεων
 • επαναπατρισμό ναυτιλίας
 • μηχανοκίνητος αθλητισμός
 • επανασχεδιασμό τουρισμού
 • ορθή απορρόφηση κοινοτικών προγραμμάτων
 • συζήτηση αναπτυξιακού στην Ε.Ε.
 • πλαίσιο ανάπτυξης ομαδικών συνεργασιών
 • αξιολόγηση συμβάσεων
 • έρευνα απαξίωσης και παραχώρησης περιουσίας
 • αξιοποίηση
 • συνεργασία και σύνδεση φορέων
 • αξιοποίηση τοπικού δυναμικού
 • ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών
 • διασφάλιση μοναδικότητας προϊόντων
 • πλαίσιο ευρεσιτεχνιών
 • είσοδο τεχνολογίας σε ελέγχους
 • ασφάλιση εμπορικών διαδρομών
 • αξιοποίηση μελετών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

 • Εκτίμηση της κατάστασης, εντοπισμό άμεσων αναγκών παρέμβασης, άμεση λύση σε παρωχημένες αγκυλώσεις.

  Χρονοδιάγραμμα αύξησης βασικού μισθού σε επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, διακανονισμό χρεών, αναθεώρηση πρόσθετων επιβαρύνσεων, ευθυγράμμιση με πραγματικές αξίες.

  Άμεσες ενέργειες για εξωστρέφεια με ενημέρωση, υποστήριξη, προώθηση, ενίσχυση, απλοποίηση διαδικασιών.

  Αναθεώρηση εισαγωγικής δραστηριότητας σε προϊόντα βασικής εγχώριας παραγωγικής δύναμης, υποστήριξη αυτής, επανεξέταση διακρατικών συμφωνιών, απορρόφηση παραγωγής. Πλαίσιο ελέγχου ποιότητας, μείωση έμμεσου κόστους παραγωγής, αύξηση επιπέδου αυτάρκειας και αυτονομίας.

  Απομάκρυνση του περιττού κράτους, στιβαρό και ουσιαστικό πλαίσιο ελέγχων, ελεγχόμενες και διαφανείς διαδικασίες, είσοδο τεχνολογίας, μείωση των παρεμβάσεων με άμεση σύνδεση, ρυθμίσεις ασφαλείας κατά της διαφθοράς, αυστηρό πλαίσιο τιμωρίας, δημιουργία λίστας παραβατών. Αναθεώρηση προδιαγραφών εισαγωγών, ενίσχυση ποιοτικών αγαθών, συγκράτηση ρεαλιστικού κόστους.

  Εκστρατεία καταναλωτικής γνώσης, εισαγωγή της στην παιδεία, ενημέρωση επιπτώσεων, γνωριμία με την αγορά, απομόνωση τυχοδιωκτών.

  Πλαίσιο εκμετάλλευσης υπεδάφους και φυσικών πόρων, προάσπιση του φυσικού κάλους, αξιολόγηση εκμετάλλευσης, ορθή αξιοποίηση και κατοχύρωση, κέντρο έρευνας και αξιοποίησης.

  Πλάνο αναβάθμισης της περιφέρειας, έναρξη απαραίτητων έργων, διαμοιρασμό κρατικών δομών, ολοκληρωτική αξιοποίηση τοπικού δυναμικού, υποστήριξη προϊόντων τοπικού χαρακτήρα, πλαίσιο ομαδικών συνεργασιών πρωτογενούς τομέα, κίνητρα ανάπτυξης γηγενών ποικιλιών, αξιοποίηση του μικροκλίματος, φορέας ενημέρωσης και υποστήριξης.

  Σεβασμό στις ευρεσιτεχνίες, στις καινοτομίες, στις νέες προτάσεις, απομάκρυνση αγκυλώσεων, ισορροπία στους αντικειμενικούς κανόνες, επιστημονική υποστήριξη, διοργάνωση εκδηλώσεων.

  Ασφάλιση εμπορικών διαδρόμων, αυστηρό πλαίσιο λαθρεμπορίου, χρήση τεχνολογίας, έλεγχοι διαφθοράς.

  Πρόσκληση ξένων επενδύσεων με κίνητρα φορολογικά, ποιοτικά, αποδοτικά. Επαναπατρισμό της ναυτιλίας με διεθνής φορολόγηση, αναβάθμιση υποδομών, ενεργοποίηση υποδομών, έμμεση ναυτιλιακή αξιοποίηση Θεσσαλονίκης και γύρω περιοχών.

  Ανακατεύθυνση τουρισμού στην ποιότητα, αξιοποίηση χειμερινών προορισμών, ανάπτυξη υποδομών, μεγιστοποίηση αξιοποίησης πλεονεκτημάτων. Έρευνα περιφερειακής ανάπτυξης μηχανοκίνητου αθλητισμού, προσέλκυση επισκεπτών, άνοιγμα σε σχετικούς κλάδους, διοργανώσεις, υποστήριξη.

  Σταθερή θέση αλλαγής ευρωπαϊκού αναπτυξιακού σχεδιασμού, συντονισμό με μεσογειακές χώρες, δυναμική παρουσία στα κέντρα αποφάσεων, οργανωμένες ρεαλιστικές προτάσεις.

  Αξιοποίηση ιδρυμάτων εκπαίδευσης, αξιολόγηση μελετών, χρήση δυναμικού σε καινοτομίες, σχέδιο προσέλκυσης ξένων φοιτητών, ενίσχυση αξίας σπουδών, οργάνωση διοργανώσεων.

  Αξιολόγηση συμβάσεων, έρευνα απαξίωσης και σπατάλης, απόδοση ευθυνών και συνεπειών, αξιοποίηση περιουσίας, ανάκληση ασύμφορων παραχωρήσεων, αξιοποίηση νεκρών υποδομών, φορέας υποδοχής προτάσεων αξιοποίησης, κεντρική σύνδεση, ευθυγράμμιση με πραγματικές αξίες, ευελιξία και αμεσότητα, πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση.

  Η έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης πρέπει να γίνει με κανόνες ομαλότητας, συντονισμού, ισορροπίας με άλλους τομείς και ορθή κατεύθυνση. Με την ευθυγράμμιση μισθολογικού κόστους ξεκινάει η άνοδος της καταναλωτικής δύναμης, με χρονοδιάγραμμα κλάδων για να έχουμε ομαλή μετάβαση. Αποσύρουμε το περιττό και παθογόνο κράτος και θέτουμε αυστηρά και σαφή πλαίσια για ευελιξία και μείωση της διαφθοράς.

  Δίνεται παράλληλη ώθηση με την απλοποίηση και την υποστήριξη των συνεργασιών πρωτογενούς τομέα και όχι μόνο, και επιτυγχάνεται ισχυροποίηση θέσης. Ο απεγκλωβισμός με την κατάργηση αγκυλώσεων απελευθερώνει και αξιοποιεί την δύναμη της καινοτομίας της ευρεσιτεχνίας και των νέων δράσεων.

  Προβάλουμε το πλεονέκτημα της ποιοτικής παραγωγής και με ξεκάθαρο φορολογικό χάρτη δίνουμε κίνητρα σε ξένες επενδύσεις. Έτσι αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας, την ροή των επισκεπτών, τα έσοδα από την κατανάλωση, προβολή.
  Αναβαθμίζουμε τον ποιοτικό τουρισμό με παρουσίαση του φυσικού και πολιτιστικού κάλους, και στοχεύουμε στην μεγιστοποίηση των εσόδων με ρεαλιστική ροή. Δίνουμε ανταποδοτικά κίνητρα στην ναυτιλία για τον επαναπατρισμό με διεθνείς κανόνες.

  Απορροφούμε την βασική παραγωγή, ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα, αυξάνεται η δημιουργία πλούτου, αναβαθμίζουμε την περιφέρεια, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε την εξωστρέφεια με σχέδιο. Δίνουμε ώθηση σε τομείς μικρότερης ταχύτητας και εισάγουμε εναλλακτικούς τομείς δράσης άγνωστους στην αγορά.

  Ανάπτυξη ουσιαστική, προοδευτική, υπέρ του πολίτη και του συνόλου, με βήματα σταθερά και συνετά. Αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο και όλα τα υπόλοιπα είναι σταθμοί που έρχονται και περνάνε καθώς βαδίζουμε στα επόμενα. Η διαδικασία είναι ξεκάθαρη, ιδιωτική δράση, κοινωνική αντίδραση, κατάκτηση των πολιτών. Το βασικό συστατικό αυτού,
  η δύναμη του πολίτη.
  Last Edit: 4 years 2 weeks ago by Δημήτρης Θώδης.

  Please Log in or Create an account to join the conversation.

  Time to create page: 0.211 seconds
  Powered by Kunena Forum