we use cookies for navigation, we dont collect personal data without your action.
info@oramaellados.gr
Κεντρικά Γραφεία Κόμματος:
210 451 28 55
ΦΑΞ:
210 451 28 55
Ι. Δραγάτση 2-4 & Κολοκοτρώνη, Πειραιάς

Όραμα Ελλάδος

Forum Συζητήσεων του Πολιτικού Κόμματος

Topic-icon Γενική τοποθέτηση

 • Δημήτρης Θώδης
 • Δημήτρης Θώδης's Avatar Topic Author
 • Offline
More
6 years 6 months ago - 4 years 2 weeks ago #13 by Δημήτρης Θώδης
Δημήτρης Θώδης created the topic: Γενική τοποθέτηση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Γενική τοποθέτηση

Κεφάλαιο εργασία το οποίο με τις τόσο σημαντικές προεκτάσεις, είναι το θέμα με ύψιστη προτεραιότητα. Από τον κλάδο εργασία και την υγεία του εξαρτώνται η κοινωνική συνοχή, η ασφάλιση, η παραγωγή, η κατανάλωση, η ανάπτυξη, η οικονομία, το επίπεδο διαβίωσης.

Το πρόβλημα της εργασίας δεν λύνεται με προγράμματα, επιδόματα και δημόσιες επενδύσεις, αφού η τροφοδοσία αυτών των δράσεων γίνεται με πόρους που προέρχονται από την εργασία. Πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία των συγκοινωνούντων δοχείων για να δημιουργηθεί ανοδική τάση και ισορροπημένη αύξηση. Δεν είναι αυτοσκοπός οι άμεσες ενέργειες για την εξάλειψη της ανεργίας αλλά η εργασία με δυνατή απόδοση και σωστές απολαβές. Το να έχεις τα ποσοστά ανεργίας χαμηλά με ημιαπασχολούμενους και επιδόματα απλά διορθώνεις προσωρινά τα νούμερα και σκοτώνεις όλα τα υπόλοιπα.

Με την υποβάθμιση της βασικής εργασίας εξαναγκάζεις τον εργαζόμενο σε αναζήτηση συμπληρωματικής απασχόλησης και έτσι καταλήγει να υποβιβάζεται η αξία της απασχόλησης και να δημιουργείται διχόνοια στον εργασιακό ιστό.

Με τα ελαστικά ωράρια και συνθήκες, αποπροσανατολίζεις την αγορά, καταστρέφεις τον προγραμματισμό, δημιουργείς ανισότητες στον ανταγωνισμό, διαταράσσεις την αξία της υγιούς διαβίωσης, δημιουργείς ανασφάλεια, σπέρνεις φόβο, χαλαρώνεις την πίεση στους εργοδότες για ένταση των προσπαθειών τους.

Με την απραξία του κράτους σε ευαίσθητες ομάδες πολιτών δημιουργείς ανισότητες και κοινωνικά βάρη στις οικογένειες και τους εργοδότες, με αποτέλεσμα πρόσληψη με προϋποθέσεις όπως άγαμος -η, όχι μητέρες, όχι ΑΜΕΑ, δηλαδή εργαζόμενοι μόνο ηλικίας 25-35 και μετά αγωνία και αβεβαιότητα.

Με τα λόγια όμως και χωρίς προτάσεις και σχέδιο δεν αλλάζει κάτι. Χρειάζεται μία διαδοχική σειρά επεμβάσεων που θα είναι συντονισμένες με άλλους τομείς όπως η ανάπτυξη, η οικονομία, η ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία, τα εξωτερικά. Ο πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση κανονικής απασχόλησης, πλήρους ωραρίου, με σαφείς υποχρεώσεις και δικαιώματα, με αξιοπρεπείς απολαβές.

 • Απογραφή και καταγραφή
 • εξίσωση κλάδων
 • συμβάσεις καθαρής εργασίας
 • μέριμνα ιδιαίτερων ομάδων
 • απόδοση απολαβές
 • ενιαία ασφάλιση
 • ενίσχυση ιδιωτικών πρωτοβουλιών
 • εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών
 • δικαίωση ασφαλιστικών οργανισμών
 • ορθή συνεργασία υγείας και ασφαλιστικού
 • ενίσχυση βασικής εργασίας
 • πλαίσιο συνθηκών
 • επανεξέταση λειτουργίας συνδικάτων

 • Απογραφή κατάστασης και έναρξη δόμησης. Καταγραφή πεπραγμένων, διόρθωση λαθών. Έλεγχος προγραμμάτων, δικαιούχων, χρησιμότητας, προσφοράς, απόδοσης. Αποτίμηση 10ετίας και αξιοποίηση αποτελέσματος ως μοχλό πίεσης προς κάθε εμπλεκόμενο.

  Εξίσωση κλάδων, ένας ασφαλιστικός φορέας για όλους, αναβάθμιση της ιδιότητας της αλληλεξάρτησης.

  Καθαρές συμβάσεις εργασίας, πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, ωράριο, ευθυγράμμιση παραγωγής απολαβών. Βασικός μισθός στο ύψος του πραγματικού κόστους διαβίωσης, ενίσχυση ιδιωτικού τομέα, εξασφάλιση θέσεων με αύξηση καταναλωτικής δύναμης.

  Προσαρμογή ωραρίου υπηρεσιών στις εργασιακές ανάγκες, μείωση χαμένων εργατοωρών, αναβάθμιση εξυπηρέτησης του πολίτη.

  Κρατική μέριμνα για ιδιαίτερες ομάδες, ενίσχυση υποψήφιων μητέρων, απορρόφηση ΑΜΕΑ, σεβασμό και υποστήριξη σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, αποφόρτιση ιδιωτικού τομέα από κοινωνικά βάρη.

  Ίδια και ενιαία ασφάλιση από τον άνεργο ως τον ΠτΔ, εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, εξασφάλιση βασικής αξιοπρεπούς σύνταξης, ίσο κόστος για όλους, πλαίσιο ίδρυσης δεύτερου ανεξάρτητου ταμείου σε μεγάλους κλάδους, υποχρεωτική ασφάλιση για όλους με ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα, αυστηρό πλαίσιο ελέγχου διαχείρισης.

  Ενίσχυση ιδιωτικής δράσης με σεβασμό στον ανταγωνισμό και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Αναθεώρηση πλαισίου ενίσχυσης, σύνδεση με προγράμματα, κρατική καθοδήγηση και υποστήριξη.

  Αναθεώρηση δημοσίων δαπανών, αξιοποίηση τοπικών δυνάμεων σε έργα, διάθεση πόρων και έργων με πλαίσιο χρησιμότητας-απόδοσης.

  Έρευνα διαχείρισης ασφαλιστικών οργανισμών, απόδοση ευθυνών και τιμωρία, έρευνα για τα αποθεματικά και την διαδρομή, απογραφή περιουσίας και πρόγραμμα αξιοποίησης, πλαίσιο πλήρους διαφάνειας.

  Αναδιάρθρωση πλαισίου συνεργασίας υγείας-ασφαλιστικού, εξορθολογισμό κόστους, μηδενισμό κέρδους, συντονισμός. Είσοδος τεχνολογίας για παρακολούθηση και διασταύρωση.

  Ενίσχυση του θεσμού μίας και βασικής εργασίας, περιορισμό μερικής απασχόλησης, έλεγχος και πλαίσιο, οργάνωση λίστας επαγγελμάτων, ενημέρωση της αξίας της πλήρης και βασικής εργασίας.

  Πλαίσιο προστασίας εργαζομένων και εργοδοτών, ηρεμία στον εργασιακό ορίζοντα, υπεράσπιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, οργάνωση φορέων για επίλυση προβλημάτων, αναθεώρηση σκεπτικού και δράσης φορέων εύρεσης εργασίας, αντικίνητρα παραμονής στην ανεργία. Ίση αντιμετώπιση νομίμων οικονομικών μεταναστών, αυστηροί έλεγχοι, αυστηρές ποινές, κατάργηση εργασιακής εκμετάλλευσης, καταγραφή τακτικών παραβατών, ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

  Αναθεώρηση θεσμού συνδικάτων, διαφάνεια, μετατροπή σε λειτούργημα από υψηλόμισθη θέση, πλαίσιο παροχών και προνομίων, πραγματική συνεργατική διάθεση προς όφελος της εργασίας και της παραγωγής. Τέλος στους εργατοπατέρες, έξωση των πολιτικών παρατάξεων, τέλος στις καριέρες, πλαίσιο εκλογής ικανών. Ενημέρωση του συνδυασμού κερδοφορία-θέσεις εργασίας, πλαίσιο εξασφάλισης ισορροπίας.

  Αργίες όλες οι Κυριακές για να επανέλθει η οικογενειακή ισορροπία και η ξεκούραση. Η εργασία δεν είναι ο μόνος προορισμός στην ζωή, χρειάζεται και ποιότητα διαβίωσης.

  Αυτό που προσδοκούμε είναι η έναρξη του θεσμού της βασικής εργασίας, της ισορροπίας του ωραρίου, τον κερδοφόρο συνδυασμό παραγωγής-απολαβών, ομαλοποίηση της αγοράς, αποδέσμευση ομήρων, στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ασφαλιστική ηρεμία, ισονομία, ορθή και ουσιαστική εκπροσώπηση, αντικατάσταση θεσμών που υπονομεύουν το έργο, συντονισμό των κρατικών δομών, φροντίδα ιδιαίτερων ομάδων.

  Πρέπει όλοι να είναι ίσοι και να έχουν δικαίωμα επιλογής με βάση την ικανότητα και όχι την ιδιότητα, οι δομές να ανταποκρίνονται στον ρόλο της εισόδου στον εργασιακό στίβο, να υπάρχει αρμονία στην ανάγκη περίθαλψης και αξιοπρέπεια στην σύνταξη. Μεγάλες τομές, νέες αφετηρίες, πλήρης ισότητα και ισονομία, δραστική κρατική μέριμνα.

  Η εργασιακή ηρεμία είναι ευτυχία, και η ποιότητα ζωής ευλογία. Οι αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν για να ζούμε και να εργαζόμαστε και όχι να εργαζόμαστε μόνο για να ζούμε. Με ρεαλιστική προσέγγιση, προσεγμένα βήματα, σαφή στόχο, πρόγραμμα, με ομαλή μετάβαση χωρίς αιφνιδιασμούς, θα οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Last Edit: 4 years 2 weeks ago by Δημήτρης Θώδης.

  Please Log in or Create an account to join the conversation.

  Time to create page: 0.294 seconds
  Powered by Kunena Forum