we use cookies for navigation, we dont collect personal data without your action.
info@oramaellados.gr
Κεντρικά Γραφεία Κόμματος:
210 451 28 55
ΦΑΞ:
210 451 28 55
Ι. Δραγάτση 2-4 & Κολοκοτρώνη, Πειραιάς

Όραμα Ελλάδος

Forum Συζητήσεων του Πολιτικού Κόμματος

Topic-icon Γενική τοποθέτηση

 • Δημήτρης Θώδης
 • Δημήτρης Θώδης's Avatar Topic Author
 • Offline
More
6 years 6 months ago - 4 years 2 weeks ago #11 by Δημήτρης Θώδης
Δημήτρης Θώδης created the topic: Γενική τοποθέτηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Γενική Τοποθέτηση

Δικαιοσύνη, ο πυλώνας κάθε ισότιμης ισόνομης και ευνομούμενης κοινωνίας. Ο θεσμός που εμπρός του παρουσιάζονται όλοι με ονοματεπώνυμο και όχι ιδιότητα. Η δύναμη που αποτρέπει την σκέψη κακόβουλης πράξης, αποθαρρύνει το θράσος, ενισχύει και επιβραβεύει το θάρρος. Η διαδικασία που μέσα της βρίσκουν εφαρμογή όλες οι αξίες που υπάρχουν στον κοινωνικό χάρτη. Χαρακτηριστικός συμβολισμός, η Θέμιδα, δίκαια και ισότιμη και σεβάσμια από θεούς και πολίτες. Σκληρή όταν πρέπει και με κατανόηση όπου χρειάζεται.
Αυτός είναι ο ορισμός, και η πλήρης ανεξαρτησία είναι η ενέργεια που τροφοδοτεί το παραπάνω. Είναι η ελευθερία κινήσεων, ο συντονισμός, τα εργαλεία, οι υποδομές αυτά που θα χρησιμοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό για να έχουμε ως κοινωνία ορθή απονομή δικαιοσύνης.

Η υπάρχουσα κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο χρόνος εκδίκασης είναι αποτρεπτικός, υποδομές περιορισμένες, συντονισμός ανύπαρκτος, παράθυρα πολλά, νόμοι λαβύρινθος, εργαλεία ελάχιστα, πολιτικός σχεδιασμός και βούληση καμία. Μόνο το ανθρώπινο δυναμικό προσπαθεί αλλά ο όγκος που διαχειρίζεται είναι τεράστιος και με αυξητικούς ρυθμούς. Το σωφρονιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει και πραγματική δικαίωση δεν απολαμβάνει σχεδόν κανείς.

Πόσο δικαιωμένος είναι κάποιος που δικαιώνεται στην αίθουσα αλλά έχασε πάρα πολλά στο διάστημα που μεσολάβησε;
Πόσο δικαιωμένος είναι αυτός που δικαιώνεται στην αίθουσα, και ο αίτιος χρησιμοποιώντας την νομοθεσία ουσιαστικά δεν τιμωρείται ποτέ για τις πράξεις του;
Πόσο ίσος είναι ο πολίτης όταν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάλογα με την ιδιότητα ή την κατηγορία που ανήκει κάποιος;
Πόσο υπεύθυνα κάποιος πολίτης ή κάποιο όργανο ελέγχου μπορούν να πράξουν το ορθό όταν η διαδικασία και η πολυνομία θα τους κάνει να αισθανθούν το λιγότερο ανόητοι;

Χρειάζεται και επιβάλλεται πλήρη αναδόμηση, ανασυγκρότηση, αναθεώρηση για να γίνει η λειτουργία άριστη. Ξεκινάμε από τα θεμέλια, με συμπαραστάτη το δυναμικό με τις προτάσεις του και προορισμό την απονομή δικαιοσύνης.

 • απογραφή και καταγραφή
 • προμήθειες
 • αξιολόγηση
 • υποδομές
 • τεχνολογία
 • νόμοι
 • σωφρονιστικό
 • επιστήμες
 • διαδικασία εκδίκασης
 • λειτουργικότητα
 • συντονισμός και σύνδεση
 • ποινές
 • πρόσβαση και κόστος

 • Απογραφή και καταγραφή, χρήση των αποτελεσμάτων για ολοκλήρωση ενεργειών, επίλυση προβλημάτων, εξομάλυνση δυσλειτουργίας.

  Αναθεώρηση της διαδικασίας των προμηθειών, των συμβάσεων, κανόνες διαφάνειας και χρησιμότητας.

  Αξιολόγηση του υλικού και των υποδομών. Είσοδο τεχνολογίας, έρευνα και σύγκριση, αναβάθμιση, ενίσχυση των κενών, οργάνωση του όγκου του έργου.

  Αναθεώρηση νόμων, κατάργηση διατάξεων που διακρίνουν πολίτες και ιδιότητες, επαναδιατύπωση όσων έχουν ορθή χρήση, κατάργηση ανενεργών, διασταύρωση για εύρεση κενών, επαναδιατύπωση με πλαίσιο στιβαρό και αδιάβλητο με κανόνα την ορθή χρήση προς όφελος του δικαίου.

  Ανασύσταση του σωφρονιστικού συστήματος, διαχωρισμός σε σωφρονισμό και τιμωρία, έλεγχος των υποδομών, επισκευή και αναβάθμιση σε σύγχρονο επίπεδο, ανθρώπινες συνθήκες, αξιοποίηση του δυναμικού με εξάσκηση και επιστημονική υποστήριξη, ολοκληρωμένα προγράμματα επανένταξης και υποστήριξης.

  Οργάνωση της εκδίκασης με στόχο την λογική χρονική διάρκεια, αυστηρότατο πλαίσιο αναβολών και κάθε μορφής τεχνασμάτων που καθυστερούν την διαδικασία. Έρευνα για δημιουργία ενδιάμεσων τμημάτων, συμβούλιο άμεσης εκδίκασης ξεκάθαρων αδικημάτων, περιορισμό των προθεσμιών σε ξεκάθαρες πράξεις, αυτόφωρο. Έκτακτες συνελεύσεις για αποφυγή συμφόρησης, κάλυψη των κενών θέσεων με ορθή προσέγγιση, αξιοποίηση όλου του δυναμικού.

  Έλεγχος της λειτουργικότητας του συστήματος, της απόδοσης, παρέμβαση όπου χρειάζεται, είσοδο νέων μεθόδων, πλήρης σύνδεση και άμεση επαφή. Κέντρο διαχείρισης για έλεγχο ορθής λειτουργίας, πρόληψης συνωστισμού, διαμοιρασμού του όγκου, συζήτησης και προτάσεων. Πλήρης συντονισμός με φορείς που ζητούν την συνδρομή της Δικαιοσύνης και άμεση συνεργασία.

  Επανεξέταση των ποινών, πλήρης πραγματικές αποζημιώσεις στους παθόντες, ποινές μεγαλύτερες των αδικημάτων με στόχο την αποτροπή σκέψης τέλεσης παρανομίας, ευθυγράμμιση του κόστους με την πραγματικότητα και πλήρη κάλυψη από τον υπαίτιο.

  Αναθεώρηση της πρόσβασης στην δικαιοσύνη ως προς το κόστος, την καθοδήγηση και την ορθή διατύπωση. Διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στο δίκαιο και την δικομανία ή την κακοπροαίρετη καταγγελία με αυστηρές κυρώσεις και ολική κάλυψη κόστους.

  Είσοδο της νομικής επιβεβαίωσης στο νομοθετικό έργο της πολιτείας για αποτροπή αντισυνταγματικότητας ή σύγχηση νομοθετημάτων, να επικυρώνεται η νομική ορθότητα κάθε πολιτικής δράσης σε πρώτο βαθμό.

  Στόχος είναι η Δικαιοσύνη που σε πρώτο βαθμό θα αποτρέπει την σκέψη παρανομίας, σε δεύτερο χρόνο θα απονέμει δικαιοσύνη σε μικρό χρονικό διάστημα, θα επιβάλει πραγματικές ποινές, θα εξασφαλίζει πλήρη αποζημίωση και επανόρθωση στον παθόντα, θα έχουν ίση και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες και θα στέκονται εμπρός της όλοι ίσοι χωρίς κανέναν διαχωρισμό.

  Αυτά είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα των αλλαγών στην διαδικασία. Τον προορισμό τον γνωρίζουμε όλοι και όποια παρέμβαση χρειαστεί θα γίνει πράξη για να έχουμε την δικαιοσύνη που πρέπει. Και την Δικαιοσύνη θα την χρησιμοποιήσουμε ως έναν από τους θεμέλιους λίθους στην αναγέννηση της Ελλάδας.
  Last Edit: 4 years 2 weeks ago by Δημήτρης Θώδης.

  Please Log in or Create an account to join the conversation.

  Time to create page: 0.362 seconds
  Powered by Kunena Forum